Zelfsturing in (corona)crisistijd
Wij zullen er optimaal zorg voor dragen dat het vertrouwen niet wordt beschaamd.Ook in deze crisis werkt ZorgAccent vanuit haar visie: we houden het simpel en geven we zorgmedewerkers het vertrouwen dat zij hun vak goed uitoefenen. Hierbij willen we hen zo min mogelijk belemmeren met regels, formulieren en lijstjes. We vinden het mooi om te ervaren dat in deze crisistijd onze zelfsturende manier van werken nog steeds goed werkt. Met dit verschil dat we nu regelmatig beschermende, gezamenlijke afspraken moeten maken. Dat doen we op basis van adviezen van specifieke deskundigen en vakmensen: onze specialisten ouderengeneeskunde, infectie-preventiedeskundige en een arts/microbioloog. Wij luisteren als ZorgAccent-crisisteam heel goed naar hen, stellen al onze (kritische) vragen die zij weloverwogen beantwoorden. Op basis van deze gesprekken met vakmensen bepalen we elke keer weer ons beleid. Soms zijn we daarin ietsje strenger dan de RIVM. Vervolgens lezen we een week later dat dit landelijk beleid wordt.
We willen bescheiden blijven, maar we ervaren al met al steeds bevestiging dat ZorgAccent blijkbaar een goed beleid voert om besmetting en uitbreiding van de besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.
Regels meer loslaten
Wat wij heel bijzonder aan deze crisistijd vinden, is dat landelijke wet- en regelgeving in deze periode meer wordt losgelaten waar het belemmerend werkt. Systeempartijen spreken ineens hun vertrouwen uit richting zorgprofessionals. Bijvoorbeeld het CIZ; zij vertrouwen – bij het stellen van indicaties – nu (pas) uitsluitend op het oordeel van de zorgprofessionals en doen later een check. En wat betreft de IGJ en de Wet Zorg en Dwang: ‘Jullie krijgen ruimte om af te wijken van de richtlijnen wanneer de situatie hierom vraagt. Leg de overwegingen vast in het dossier en dan is het akkoord.’ Verzekeraars en zorgkantoren zeggen dat ze ervanuit gaan dat zorgorganisaties zelf een inschatting kunnen maken welke minimale bezetting verantwoord is. Hiermee laten zij de deskundigheidseisen los en vertrouwen ze op het oordeel van de professional. Hopelijk houdt men zich achteraf ook daadwerkelijk aan hun woord. Wij zullen er optimaal zorg voor dragen dat het vertrouwen niet wordt beschaamd.
Ruimte en vertrouwen
Al met al: deze landelijke partijen geven nu in tijd van crisis wèl veel ruimte en vertrouwen aan zorgprofessionals. Wij denken dan: als het in crisistijd kan, dan kan het helemaal in de normale situatie. Het werk in de zorg in een crisis is namelijk vele malen ingewikkelder.
Dus onze hoop en inzet is erop gericht dat onze visie na deze crisis landelijk veel meer ruimte gaat krijgen. Want we merken en weten dat het werkt: in de normale situatie maar zeker ook in crisistijd! We denken erover na hoe we dit het beste kunnen benutten. Het zou zo jammer zijn als we straks weer over gaan tot de orde van de dag. Dus als zorgprofessionals ideeën hierover hebben? Laat het mij graag weten!
Aline Poolen
Bestuurder van ZorgAccent