Wijkverpleging Almelo Castello actief in de wijk én in de Castelloflat
ArtikelWijkverpleegkundigen enthousiast over slimme combinaties en mooie resultaten
Een wijkteam dat tien jaar bestaat,… zo bijzonder is dat toch niet? ‘Maar wel in deze vorm’, weet Melvin Müthing van Wijkteam Castello. ‘Hier combineren we het beste uit de oude en de nieuwe wereld binnen de zorg.’ Zo’n uitspraak vraagt natuurlijk om opheldering: De ‘bejaardenhuizen’ die tot 10 jaar geleden bestonden, zijn verdwenen. Mensen blijven nu zo lang mogelijk zelfstandig wonen en stellen een verhuizing naar een verpleeghuis liefst zo lang mogelijk uit. ‘Corporatie Beter Wonen is eigenaar van de Castelloflat met daarin zo’n 120 appartementen. Veel mensen die hier wonen zijn inmiddels de leeftijd van 90 jaar gepasseerd. En ja, dat betekent ook iets voor de zorgvraag. Die is toegenomen de laatste jaren. Zozeer zelfs dat hier een wijkteam actief is dat grotendeels werkzaam is voor de bewoners in de Castelloflat. Zo zijn we in 2011 hier dan ook begonnen. Ik noem het semi-intramurale zorg met een hoge mate van ‘samenredzaamheid’. Daarnaast werken we als zelfsturende wijkteams in aangrenzende wijken bij mensen die wonen in de binnenstad en De Hofkamp.
Semi-intramurale zorg
met een hoge mate
van ‘samenredzaamheid’.
Samenredzaamheid
Ook de ‘eigen’ kapper en fysiotherapeut in de Castelloflat, doen denken aan de traditionele samenstelling van het vroegere bejaardenhuis’, glimlacht de 31-jarige IG-verzorgende. Verschil met toen is, dat dit zelfstandig ondernemers zijn die zich hier gevestigd hebben. En ze voorzien in een behoefte. De tijd echter, dat zorgmedewerkers, naast zorgtaken ook huishoudelijke en technische klusjes doen is voorbij. Het vervangen van een lamp en de uitvoering van onderhoudswerk, is opgepakt door de mensen van gebouwbeheerder. We stimuleren cliënten zo lang mogelijk allerlei dingen zelf te doen, eventueel geholpen door mantelzorgers en vrijwilligers.’ Melvin noemt dat; ‘samenredzaamheid’. ‘Ja toch?!
‘Samenredzaamheid’.
‘Ja toch?!
Zelfredzaamheid bestaat niet. Je moet het juist samen doen.’ Mooi vindt Melvin ook de samenwerking met het dichtbij gelegen Preston Palace in Almelo. ‘Soms logeren daar mensen met een zorgvraag. Als het in te plannen is, leveren we thuiszorg aan hotelgasten. Zo maken we het voor mensen die zorg nodig hebben, mogelijk om toch een keer op vakantie te gaan. En ja, zoiets geeft veel voldoening in ons werk.’
Holistische visie op zorg
Melvin loopt het appartementencomplex in aan de Thomas Ainswordthlaan in Almelo. ‘Vaak starten we ’s morgens vanuit onze kantoorruimte die we huren in ‘Castello’. Tien jaar geleden zijn we gestart met een team van zeven verzorgenden en verpleegkundigen. Inmiddels zijn er dat twintig, verdeeld over twee teams.
Beide teams werken zowel buiten de wijk als in de Castelloflat. Team twee gaat vaker het buitengebied in. Team één werkt wat meer in de wijk om de flat. Zelf vind ik de afwisseling erg prettig van in de wijk werken en in Castello. Die werkverdeling tussen de teams is min of meer vanzelf ontstaan en die varieert naarmate de zorgbehoefte in de wijken verandert.
We werken intensief samen met andere zorgverleners, zoals huisartsen, fysiotherapeuten, THOEZ en voor de nachtelijke uren het Vlinderteam (zij zijn per 1 januari 2022 overgegaan in THOEZ). Zo kunnen we optimaal werken naar samenredzaamheid en uiteindelijk naar zelfstandigheid. Samen brengen we een op en top holistische visie op zorg in praktijk’, vertelt Melvin met enige trots. Hij bedoelt daarmee dat alles op elkaar is afgestemd rond de cliënten om de meest efficiënte én ook de beste zorg te kunnen verlenen.’