Memory Lane vermindert gevoelens van eenzaamheid bij ouderen (Accentueel 2020)

Artikel

Als ik binnenkom in het appartement van mevrouw Niekolaas is het eerste wat opvalt het prachtige uitzicht op de nieuw aangelegde havenkom inclusief vogelbeelden in het centrum van Almelo. Als geboren en getogen Almelose voelt ze zich hier thuis. Het nabijgelegen terras van Nielz noemt ze haar tweede huiskamer. Voor de coronatijd was ze er vaste gast. Sinds het coronavirus uitbrak, mist ze de contacten die ze daar had. Maar gelukkig brengt haar thuisbegeleider Lilian Brouwer, die haar al bijna 18 jaar begeleidt, een mooie technologische oplossing tegen de eenzaamheid voor haar mee: de Memory Lane: een digitaal fotolijstje met heel veel mogelijkheden.

Dicky Niekolaas wordt 86 jaar geleden geboren in Almelo. Als ze op 18-jarige leeftijd wees wordt, kan ze bij haar netgetrouwde zus intrekken. Ze gaat echter liever op zichzelf wonen. Ze heeft allerlei banen: ‘Ik was het eerste ‘meisje’ in het huishouden van de textielfamilie ten Cate. Ik zorgde voor het eten en de kinderen.’ Na twee jaar gaat ze als afdelingsassistente aan het werk in het Ireneziekenhuis, het huidige Preston Palace.

Ze promoveert na enige tijd naar de ‘klasse’-afdeling. Een aparte afdeling waar de beter gesitueerden van Almelo worden verpleegd. In 1965 trouwt ze en verplicht de ziekenhuisdirecteur haar om minder te gaan werken. ‘Zo ging dat in die tijd nog. Vrouwen moesten stoppen met werken om voor de kinderen te zorgen. Die er bij Dicky en haar man helaas niet kwamen,’ verduidelijkt Lilian.

Hare Majesteit
Gebeurtenissen uit het verleden maken haar onzeker en zenuwachtig. Lilian: ’Maar daar hebben we samen heel hard aan gewerkt. Ze is heel erg veranderd, heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen en laat zich niet meer de kaas van het brood eten.’ Dicky: ‘Zonder Lilian zou mijn leven er heel anders uit hebben gezien. Als ik het moeilijk heb, mag ik haar altijd bellen.’ Na het overlijden van haar man in 2003 verhuist Dicky naar haar huidige appartement. En was ze in haar vorige wijk vaak eenzaam, op dit nieuwe stekje in de binnenstad van Almelo is ze helemaal op haar plek. Ze heeft de winkels dichtbij en is regelmatig te vinden op het terras van Nielz; haar tweede huiskamer. Lilian: ‘De medewerkers kennen haar zo goed dat ze regelmatig wat toegeschoven krijgt, zoals een ijscoupe die overblijft.’ Dicky glundert: ‘Ze noemen me daar soms Hare Majesteit!’

Memory Lane: fotoalbum, radio, TV en beeldbellen ineen
En dan verandert het coronavirus ook het leven van mevrouw Niekolaas drastisch. Ze komt de deur niet meer uit en mist haar sociale contacten waardoor ze zich steeds eenzamer begint te voelen. Daar waar ze normaalgesproken een heel levendig uitzicht heeft, zijn de straten nu verlaten. Lilian blijft telefonisch contact met haar houden. Maar dat vermindert haar gevoel van eenzaamheid niet. Lilian: ‘En toen ontving ik de digitale nieuwsbrief van ZorgAccentPlus waarin een artikel stond over de Memory Lane.’ Lilian neemt contact op met Joyce en Bernard, de kennisdragers zorgtechnologie van ZorgAccent en een week later pronkt het digitale lijstje op de tafel. Tijdens het interview staat NPO5 aan en komen er allerlei foto’s voorbij. Lilian laat via de app op haar telefoon zien hoe eenvoudig het is om foto’s toe te voegen.

‘Behalve dat je kunt videobellen heeft het nog meer slimme functies zoals een knop voor bewegen, vermaak en muziek. Het is echt heel makkelijk,’ vertelt Dicky. En om dat te bewijzen, drukt ze via de touch-screen op de knop amusement en daar verschijnt een hele lijst met series. ‘Ik kijk graag naar oude series zoals die van Mies Bouwman en Jos Brink. Ook luister ik graag naar klassieke muziek als ik puzzels oplos’, vertelt Dicky. ‘En je doet er dinsdag en donderdag beweegoefeningen mee, toch?’ vraagt Lilian. ‘Mevrouw Niekolaas is er veel rustiger door geworden. Als ze zich niet goed voelt, belt ze me met de Memory Lane en kan ik haar geruststellen. Dat werkt toch beter dan een telefoontje omdat ze me in beeld ziet.’ ‘Ik ben er echt heel blij mee en voel me echt minder alleen met dat mooie lijstje’, lacht Dicky, terwijl ze liefdevol over het lijstje wrijft.

Wilt u meer weten over de Memory Lane of andere zorgtechnologie? Neem dan contact op met de kennisdragers zorgtechnologie van ZorgAccent via 0900 0678 of mail naar kennisdragerszorgtechnologie@zorgaccent.nl Of kijk op www.zorgaccent.nl/zorg-thuis/technologie-in-de-zorg/

Thuisbegeleiding

    Vraag gemakkelijk en snel informatie aan.





    Ik was vanmiddag even bij de supermarkt en daar sprak een oudere mevrouw mij aan. Jij bent van ZorgAccent (ik had mijn werkjas aan)? Wil jij me dan even helpen pinnen? Jou vertrouw ik wel.

    Medewerker

    Onze cliënten
    waarderen
    ons met een 9.4

    Beoordeel ons op
    Zorgkaart Nederland

    zorgkaartnederland zorgaccent
    kaart locatie footer