Bouwen aan goede weerstand, eenvoudiger dan menigeen denkt! (Accentueel 2020)
Artikel‘Dat voeding van grote invloed is op ons weerstandsniveau en op onze algehele gezondheid, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. ‘Maar wat is voor míj dan precies de juiste voeding?’ Deze vraag krijgen we vaak,’ vertelt Heske Brouwer, één van de ervaren diëtisten die verbonden is aan ZorgAccent.
‘We houden spreekuur op locatie in het hele werkgebied van ZorgAccent, maar je kunt ook bij ons terecht voor een telefonisch consult. Iets waarvan in deze coronatijd veelvuldig gebruik gemaakt wordt. Mensen willen graag weten wat ze zélf kunnen doen om hun weerstand te verhogen.’
Gezonde voeding als basis
Op tafel bij de diëtist ligt de beroemde ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum. ‘Goede voedingsmiddelen vormen de basis. Eet volgens deze richtlijnen, zodat je voldoende vitamines, mineralen en bouwstoffen binnen krijgt.’ Dit heb je dagelijks nodig om je weerstandsniveau te optimaliseren:
• 200-250 gram groente en 2 stuks fruit
• volkoren producten, zoals volkoren brood, -pasta, -couscous of zilvervliesrijst
• 100-150 g vlees of vervanging zoals vis, peulvruchten, eieren of vegetarische producten
• ca. 500 ml. melkproducten zoals melk, karnemelk, yoghurt, kaas
• een klein handje ongezouten noten
• halvarine of margarine en vloeibare bakboter
• voldoende drinken, minimaal 1,5 liter per dag
Wanneer aanvullen met vitamine D
Voor een goede werking van onze botten, spieren en het immuunsysteem is vitamine D een hele belangrijke. Heske: ‘We halen het uit boter, vette vis, vlees en eieren. Maar zonlicht is ook een belangrijke bron. Dus kom je niet veel buiten, dan ontstaat al snel een tekort. Bij het ouder worden, lukt het onze huid ook minder goed om vitamine D aan te maken. In veel landen, waaronder Nederland, wordt daarom aan vanaf 50 jaar geadviseerd om elke dag extra vitamine D te nemen. Vitamine D is te koop bij de drogist, apotheek en wordt soms door de (huis)arts voorgeschreven.
Wees lief voor je darmen
‘En wist je dat de spijsvertering ook een belangrijke rol speelt bij het ondersteunen van het afweersysteem? Goede bacteriën in onze darmen helpen bij het bestrijden van ziekteverwekkers. Daarom benadruk ik altijd het belang van variatie in ons eten met daarin voldoende voedingsvezels’, aldus Heske. ‘Ze helpen onze darmbacteriën enorm. Dus schep maar op die lekkere groenten, verwen jezelf met een extra stuk fruit en vergeet de volkorenproducten niet.’ Ook eiwitten spelen een grote rol in ons afweersysteem. ‘Ze zijn nodig voor de aanmaak van antistoffen die vreemde indringers in ons lichaam aanvallen.
Ouderen, sporters en mensen die onbedoeld afgevallen zijn, hebben extra eiwitten nodig. Je krijgt ze binnen door het eten van vlees, vis, melkproducten, eieren, kaas, peulvruchten en noten.’
En superfoods dan?
‘Cliënten vertellen soms dat ze superfoods kopen omdat ze ergens lazen dat die zo gezond zijn. Helaas is de term superfood niet wettelijk beschermd en de commercie maakt daar handig gebruik van’, weet Heske. ‘Zeker als je bedenkt dat de schijf van vijf vol staat met superfoods. Het beste wat je kunt doen om te werken aan een fit lichaam met voldoende weerstand is goed en gevarieerd eten in combinatie met voldoende beweging. Zorg dat je genoeg slaap krijgt en probeer stress te voorkomen. Zo is ons lichaam beter in staat om ziekmakende bacteriën en virussen te bestrijden. En word je dan toch een keer ziek, dan herstel je sneller.’
Meer weten over gezonde voeding of dieetbegeleiding?
Informatie over voeding in relatie tot weerstand verhogen en corona vind je op de website van voedingscentrum.nl/thema/coronavirus-voeding.
Wilt u een diëtist spreken, bel dan het centrale nummer van ZorgAccent T 0900 0678 of stuur een mail naar: dietisten@zorgaccent.nl.