Mantelzorg bij dementie: toppers!
Deze column is geschreven door Diny Roerink-Zenderink, casemanager dementie in Almelo. Tijdens het eerste huisbezoek bij meneer Egberink, vertellen zijn dochters Joyce, Nicole en Kim mij dat ze zich zorgen maken over de vergeetachtigheid en de eenzaamheid van hun vader.Medicijnen vergeten? Medido helpt
Ze vertellen me dat hun vader acht medicatiemomenten per dag heeft; hiervan vergeet hij er gemiddeld genomen drie per dag. Ik vertel dat dit prima opgelost kan worden met een automatische medicijndispenser, de Medido. In overleg met de apotheker brengen we de medicatiemomenten terug naar zes keer per dag. Samen met het team wijkverpleging leren de dochters hun vader om te gaan met de Medido. En dat gaat goed. Meneer is weer een stuk zelfredzamer geworden en de medicatieveiligheid is geborgd.
Memory Lane helpt bij eenzaamheid
Sinds het overlijden van zijn vrouw voelt meneer zich eenzaam. Ook hier zetten we binnen ZorgAccent een mooi hulpmiddel in: de Memory Lane. Om makkelijker contact te maken met de mensen die voor hem belangrijk zijn, bespreken we met meneer of hij wat ziet in het gebruik van de Memory Lane; een digitaal fotolijstje speciaal voor ouderen.
Meneer is direct enthousiast. Dochter Joyce is beheerder: zij voegt alle belangrijke contacten van haar vader toe zodat hij heel makkelijk zelf kan bellen. Via de Memory Lane kan hij ook foto’s en kaarten ontvangen, z’n agenda inzien, muziek luisteren en films van vroeger bekijken. Daarnaast maakt hij gebruik van een beweegprogramma en kan hij heel makkelijk hulp inschakelen.
‘Mijn dochters zijn toppers’
Zijn dochters zorgen ervoor dat hun vader zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen en zo gewoon mogelijk verder kan leven met de ziekte van Parkinson en dementie. Toch denken ze samen ook al na over de toekomst: in de nabije toekomst wil meneer graag in De Hofkamp gaan wonen.
Mooie voorbeelden die laten zien dat in een vroeg stadium van dementie, er meestal nog sprake is van lerend vermogen; het is dus belangrijk om deze tijd te benutten met het inzetten van de juiste hulp en hulpmiddelen. De casemanager dementie begeleidt de mens met dementie en de mantelzorgers, wijst ze de weg in zorgland en helpt bij het organiseren en coördineren van de zorg.
Wilt u weten hoe onze casemanagers u kunnen ondersteunen? Mail naar casemanagersdementie@ zorgaccent.nl of bel naar 0900 0678.