1. Ik heb een te hoog cholesterolgehalte. Kan de diëtist mij helpen?
Ja zeker, de diëtist kan u helpen! In Nederland heeft één op de tien mensen een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Met specifieke aanpassingen in uw leefstijl, is het mogelijk dat uw cholesterol daalt. De diëtist kan u hierin adviseren en begeleiden met een aan eigen smaak en mogelijkheden aangepast advies.
2. Ik ben zwanger. Hoe moet ik omgaan met mijn voeding?
In de zwangerschap let je net iets beter op wat je eet. Gezond eten is veel makkelijker als je een goede reden hebt. Ruim melk drinken, veel fruit eten of vruchtensappen drinken. Maar is dat wel zo gezond? Twee stuks fruit is voldoende. Vaak is een extra boterham een betere keus, boordevol B-vitamines en mineralen zoals ijzer en jodium. De diëtist denkt met u mee om een lekkere en verantwoorde keus te maken.
3. Ik ben allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen. Kan de diëtist mij helpen?
Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde voedingsstoffen. Zomaar voedingsmiddelen uit de voeding weglaten kan tekorten opleveren. Samen met de diëtist kunt u bespreken welke voedingsmiddelen u wel kunt gebruiken en hoe uw voeding ondanks de allergie toch een gezonde voeding blijft. Bekende voedselallergieën zijn bijvoorbeeld koemelkeiwitallergie en pinda-allergie.
4. Ik wil afvallen of juist aankomen. Wat kan de diëtist voor mij doen?
Waarom zou u alleen gaan worstelen met uw ontevredenheid over uw gewicht? Overgewicht maar ook ondergewicht is een veel voorkomend probleem in onze diëtistenpraktijk. Samen met een diëtist, een goede steun in de rug, past u stap voor stap uw eetpatroon aan. U bepaalt zelf het tempo. Naast gezond is lekker en gevarieerd eten belangrijk in de begeleiding. Het Cursusbureau van ZorgAccent biedt een cursus Bewegend Afvallen.
5. Ik heb diabetes. Hoe kan ik mijn voedingspatroon aanpassen?
Steeds meer mensen in Nederland hebben diabetes mellitus (suikerziekte) en worden hiervoor behandeld. Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van diabetes. Door het gebruik van goede voeding en gewichtsverlies kan soms zelfs het gebruik van medicijnen worden uitgesteld! Er bestaan echter veel fabels over voeding.
De diëtist geeft informatie over het ziektebeeld en legt u uit welke voedingsmaatregelen belangrijk zijn. Aan de hand van uw voedingspatroon, bespreekt de diëtist met u hoe u uw voeding kunt aanpassen.
6. Ik wil (wel eens) vegetarisch gaan eten. Heeft de diëtist tips voor mij?
Steeds meer mensen eten één of meer keren per week geen vlees. Wat mist u als u geen vlees eet? Eigenlijk is het antwoord op deze vraag eenvoudig: u hoeft niets te missen, als u maar gevariëerd eet en kiest voor een volwaardige vervanger. Bij de diëtist kunt u terecht voor adviezen en tips.
7. Mag ik onbeperkt fruit eten?
In fruit zit vruchtensuiker, een soort suiker. Veel fruit eten betekent ook veel extra suiker en calorieën. Twee stuks fruit per dag zijn voldoende voor de vitamine C behoefte. Onbeperkt fruit eten is dus geen aanrader!
8. Is brood een dikmaker?
Nee, brood is een belangrijke energiebron voor de mens. Meer dan de helft van onze voeding moet bestaan uit koolhydraten. Naast aardappelen of vervanging is brood de belangrijkste bron. Brood zorgt voor een voller gevoel in de maag, waardoor de zin in extra tussendoortjes minder wordt. Bovendien zit in brood jodium. Jodium speelt een belangrijke rol in onze stofwisseling. Daarom is het juist verstandig om voldoende brood te gebruiken. Het beleg op het brood kan een dikmaker zijn.
9. Hoeveel eieren mag ik eten (in verband met cholesterol)?
In een gevarieerde voeding passen drie eieren per week. Dit advies wordt meestal ook bij een cholesterolverlagend dieet aangehouden. Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Maar een teveel ervan is schadelijk. Het meeste cholesterol maakt het lichaam zelf in de lever. Een klein gedeelte neemt het lichaam rechtstreeks op uit de voeding. Producten die van nature veel cholesterol bevatten zijn: eieren, paling, schaal- en schelpdieren en orgaanvlees.
10. Heb ik een verwijsbrief nodig?
De diëtist is direct toegankelijk, dit betekent dat u ook zonder verwijsbrief van uw huisarts of specialist kunt komen. Echter wordt dit door verschillende zorgverzekeraars niet vergoed. Daarom adviseren wij u om toch een verwijsbrief mee te nemen voor begeleiding van de diëtist.
Staat uw vraag hier niet tussen?
Neem contact op met één van de diëtisten van ZorgAccent