Blij met de erkenning Regionaal Expertise Centrum Korsakov
Kroon op 40 jaar innovatie in specialistische en complexe zorg bij ZorgAccentOp vrijdag 10 juni heeft de officiële opening plaatsgevonden van het nieuwe Vospaviljoen op woonzorglocatie Krönnenzommer in Hellendoorn. Tijdens deze opening is bekend gemaakt dat ZorgAccent de erkenning heeft gekregen Expertise Centrum Korsakov. Een kroon op 40 jaar innovatie in specialistische en complexe zorg.
Na het welkomstwoord van Aline Poolen, raad van bestuur van ZorgAccent was er een optreden van muziektherapeut Gerjanne Dannenberg samen met twee cliënten. Na de officiële opening door Roy Kessels (hoogleraar neuropsychologie en klinisch neuropsycholoog) volgde een rondleiding door het woongebouw en de twee gebouwen dagbesteding De Homoet en Het Palet. Aansluitend was het tijd voor een gezellig feest voor cliënten en familie.
Glansrijk geslaagd
“Zelf wisten we het al een tijdje hoor, want in januari werden we beoordeeld door een visitatiecommissie. Een team van vier ‘man’ sterk liep hier de hele dag rond, stelde vragen aan medewerkers, aan leden van de cliëntenraad en aan ketenpartners. Ook brachten ze een bezoek aan ons nieuwe Vospaviljoen waar onze cliënten inmiddels wonen, en aan De Homoet en Het Palet voor dagbesteding. Ze wilden van alles weten over onze werkwijze, de behandelmethodes die we toepassen en de resultaten die we daarmee behalen. De commissie was lovend over ons werk op alle fronten. Aan het eind van de dag liet het visitatiecomité al doorschemeren dat we ‘glansrijk geslaagd’ waren, maaaar… tot het officieel was, moesten we dit nog even voor onszelf houden”, lacht Ans Oosterwechel, coach en cliëntadviseur Korsakov bij ZorgAccent. “Dat van januari tot en met 8 juni! Da’s een lange tijd, en dus best wel lastig.”
Veel kennis verzameld
Verbaasd is Ans Oosterwechel niet over de positieve uitslag. “Bij ZorgAccent werken we al 40 jaar met mensen bij wie het syndroom van Korsakov is vastgesteld. Dus ja, in die tijd hebben we samen heel veel kennis en ervaring opgedaan. Of ik trots ben dat we nu dan eindelijk officieel ook de status Regionaal Expertise Centrum Korsakov hebben? Ach nou ja, ik vind het natuurlijk wel mooi dat we het behaald hebben”, verklaart ze nuchter en ingetogen. “Maar waar ik vooral heel blij mee ben is de erkenning voor alle teams. In die zin is dit een kroon op het werk van ons allemaal. Samen hebben we in al die jaren deze expertise opgedaan.
Kennis en ervaring die we op basis van maatschappelijke betrokkenheid, al heel lang toepassen en uitdragen.” Ans werkt als trainer bij het Landelijk Kenniscentrum Korsakov en elke zes weken ontmoet ze collega’s in het Korsakov Zorgcircuit Overijssel. “De lijnen zijn kort, we weten elkaar snel te vinden als er specifieke vragen zijn”, verklaart ze. “Medewerkers geven gastlessen en adviseren zorgprofessionals met minder ervaring binnen dit vakgebied, die werkzaam zijn bij zorginstellingen verspreid over de hele regio. We deden dat er altijd maar gewoon zo bij. Nu we deze officiële erkenning hebben, kunnen we daar echt iemand voor vrijmaken.”
Passie voor cliënten met Korsakov
Het nieuwe Vospaviljoen dat in maart geopend werd, biedt woonruimte aan 38 cliënten. “Inmiddels zijn de mensen een beetje gewend aan de nieuwe ruimte. En voor de medewerkers is het fijn werken hier. Inhoudelijk blijven we precies hetzelfde doen hoor. Ook als we dit predicaat niet hadden gekregen. Want wat we onze cliënten bieden is dat wat het best aansluit bij hen als individuele mens met het syndroom van Korsakov. We werken met passie, gaan uit van de relatie met de cliënt en van dat wat zij nog wél kunnen. Daarmee geven we hen een stukje levensvreugde en zelfstandigheid terug.”
Hoog complexe zorg
Noem je binnen het wereldje van ‘Laag Volume Hoog Complexe Zorg (LVHC), het syndroom van Korsakov dan zeg je ZorgAccent. Ans Oosterwechel lacht: “Ja dat herken ik wel. We lopen al heel wat jaren mee in deze specialistische vorm van zorg.” Dat geldt ook voor Ans persoonlijk. Vlak nadat ze haar carrière begon in de zorg, het was 1975, vatte het behandelteam, het plan op om specifieke zorg te ontwikkelen voor mensen met het syndroom van Korsakov. “Deze complexe zorg vraagt om gerichte kennis en kunde.
Ik kwam als ‘broekie’ binnen en was blij met mijn eerste baan in de gerontopsychiatrie. Dat is zorg voor ouderen met psychiatrische problemen. En ja, daar zaten ook cliënten met Korsakov tussen. We zagen dat deze doelgroep andere zorg nodig had. Mensen met Korsakov reageren heel sterk op prikkels waardoor ze overzicht verliezen. Ze hebben problemen met het houden van overzicht en het plannen en organiseren van allerlei onderdelen van het dagelijks leven.”
In en om het nieuwe Vospaviljoen
In Nederland tellen we ongeveer 1.500 cliënten met het Syndroom van Korsakov. Ans Oosterwechel: “Omdat dit vraagt om langdurige zorg met specifieke kennis, is het logisch ervoor te kiezen om deze mensen op plekken in Nederland bij elkaar te laten wonen. Daar waar behandelaren en begeleiders aanwezig zijn maar waar ook dagbesteding is. Enkele tientallen jaren hadden we dat al hier op het terrein van woonzorgcentrum Krönnenzommer, maar sinds de nieuwbouw van het Vospaviljoen en de verhuizing op 14 maart, hebben we het écht fijn voor elkaar. Wonen in het Vospaviljoen dat volledig is ingericht op het bieden van deze specialistische zorg is fantastisch voor onze doelgroep. En dat ook de dagbesteding nu zo dichtbij is in de gebouwen Het Palet en De Homoet, is écht top! Alles komt nu bij elkaar in en om deze mooie locatie. Binnenkort kunnen liefhebbers hier aan de slag met houtbewerking en we maken dierverzorging mogelijk. Met name dat laatste is een lang gekoesterde wens. Konijnen, kippen en er kan een hond mee met cliënten. Die kunnen ze uitlaten op eigen terrein. Mooi toch!”